Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

MONTENEGRIN-GASSER 11.3MM ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΧΙΝΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ  MONTENEGRIN-GASSER ΔΙΑΜ. 11.3 χιλ.

   Ένα από τα περίστροφα που είχαν ευρεία διάδοση στον ελληνικό χώρο στις αρχές του αιώνα, με αποκορύφωμα στην χρησιμοποίησή του κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-8), χωρίς, όμως, να αποτελέσει και επισήμως περίστροφο του Στρατού, ήταν το διπλής ενεργείας, μαυρομπάρουτο περίστροφο Montenegrin-Gasser. Στην Ελλάδα το περίστροφο αυτό ονομάσθηκε "Μαυροβουνιώτικο" ή "Καραντάς" (από την τουρκική λέξη "Karadag", που σημαίνει "Μαυροβούνιο") και κυκλοφόρησε σε διάφορες παραλλαγές και διαμετρήματα (11-11,75 χιλ., αλλά και το συνηθέστερο ήταν 11,3x36R), κύριο δε χαρακτηριστικό του ήταν το ογκώδες του όπλου και του φυσιγγίου του.  Η ευρεία διάδοση των περιστρόφων αυτών στο γειτονικό Μαυροβούνιο και η μαζική παραγωγή τους από την Αυστρία, την Ισπανία και το Βέλγιο, τα κατέστησαν πολύ δημοφιλή στα Βαλκάνια, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου κυκλοφόρησαν, τόσο ως ιδιωτικά όπλα, όσο και ως περίστροφα των ομάδων και των οργανώσεων που έδρασαν τότε στο χώρο της Μακεδονίας. Με τέτοιο περίστροφο δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1913 ο βασιλιάς Γεώργιος Α' από τον Αλεξ. Σχινά.


Το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή ορεινή χώρα με λιγότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Έχει μια ταραχώδη ιστορία των πολέμων και των επαναστάσεων. Το έθνος ήταν ανεξάρτητο  από το 1868 έως το 1920, μετέπειτα απορροφήθηκε  από τη Γιουγκοσλαβία. Όταν η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στη δεκαετία του 1990, το Μαυροβούνιο και πάλι επέλεξε την αυτοκυβέρνηση. Είναι επίσης το μόνο έθνος που  το όνομά του έγινε συνώνυμο για έναν τύπο πυροβόλου όπλου. Μιλώ σήμερα για  το περίστροφο του Μαυροβουνίου.

Τι είναι το περίστροφο του Μαυροβουνίου; Βασικά πρόκειται για ένα μεγάλου πλαισίου  διπλής ενέργειας  περίστροφο με διαμέτρημα για το 11.25x36mm φυσίγγιο. Τα περίστροφα  αυτά έγιναν στην Αυστρία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Παραδόξως, κανένα δεν έγινε  στο Μαυροβούνιο. Ο λόγος που συνδέθηκε με το Μαυροβούνιο είναι ότι ο βασιλιάς της χώρας διέταξε τους πολίτες του να έχουν στην κατοχή τους  αυτά τα περίστροφα. Νομίζω ότι αυτή είναι η μοναδική περίπτωση στην ιστορία όπου ένας  εθνικός  ηγέτης  διέταξε τον γενικό πληθυσμό να εξοπλιστεί  με ένα συγκεκριμένο όπλο.



 
 «Κάθε αρσενικός πολίτης του Μαυροβουνίου είναι ένα μέλος της πολιτοφυλακής, και ως εκ τούτου όχι μόνο δικαιολογείται, αλλά έχει και την υποχρέωση να διαθέτει τουλάχιστον ένα περίστροφο Gasser Pattern." Αυτή η  διακήρυξη εκδόθηκε από το βασιλιά Νικόλαο, ο οποίος κυβέρνησε το Μαυροβούνιο από το 1910 έως το 1918. Το περίστροφο Gasser Pattern ήταν  το αυστριακό μοντέλο 1870 Gasser.  Αυτό ήταν το υπηρεσιακό περίστροφο της Αυστρίας από το 1870 έως το 1878. Όταν  αντικαταστάθηκε από το Gasser M1878, ορισμένα από τα προηγούμενα  του 1870 είχαν ήδη πωληθεί στο Μαυροβούνιο. Αυτά έγιναν  πολύ δημοφιλή  με τους στρατιωτικούς αξιωματούχους.


Μετά όταν ο Νικόλαος  έγινε βασιλιάς από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου το 1910 προσπάθησε να μετατρέψει το μικρό του βασίλειο του σε ένα τρομερό καλά οπλισμένο εχθρό που θα προκαλούσε το φόβο σε εχθρικούς γείτονες όπως η Αλβανία ή η Αυστρία. Ανάμεσα στις πολλές μεταρρυθμίσεις του ήταν η διακήρυξη για παραγγελία ιδιωτικών περιστρόφων από τον ανδρικό πληθυσμό. Φημολογείται ότι ο βασιλιάς Nικόλαος  είχε στην κατοχή του μεγάλο αριθμό μετοχών της εταιρείας Leopold Gasser. Η παραγωγή των  περιστρόφων του  Μαυροβουνίου βοήθησαν να κρατήσει η αυστριακή εταιρεία κατασκευής όπλων την επιχείρηση έως το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Φυσικά, τέτοια πράγματα δεν ήταν τόσο αμφιλεγόμενα, τότε, όπως ακριβώς θα ήταν σήμερα.


 
Με την τεράστια ζήτηση για τα νέα περίστροφα Gasser και άλλοι κατασκευαστές μπήκαν στην αγορά. Οι περισσότεροι ήταν από το Βέλγιο και την Ισπανία. Και τα δύο έθνη είχαν βιοτεχνίες  που έβγαζαν  όλα τα είδη των όπλων. Η ποιότητα ήταν  από εξαιρετική έως  επικίνδυνη.   Τα πράγματα που προσδιορίζουν ένα περίστροφο του Μαυροβουνίου είναι  ο τεράστιος κύλινδρος  που φιλοξενεί το 11.25x36mm φυσίγγιο  και η  στρογγυλεμένη  λαβή.

Το φυσίγγιο  11.25x36mm είναι πολύ μεγαλύτερο  από ένα 44 Magnum φυσίγγιο  . Είχε γόμωση μαύρης  πυρίτιδας  που προσέδιδε στην βάρους  310 grain βολίδα αρχική ταχύτητα  σχεδόν 900 πόδια ανά δευτερόλεπτο. Ήταν το "Magnum" της εποχής, πιο ισχυρό από τα σύγχρονά του .45 Colt και .44 Russian.




Τα περίστροφα έγιναν σύμβολα του καθεστώς μεταξύ του πληθυσμού του Μαυροβουνίου. Οι άνδρες έφεραν  ένα ή περισσότερα που κρέμονται έξω από την παραδοσιακή ενδυμασία τους μέχρι  τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα περίστροφα προσφέρθηκαν με λαβές από ελεφαντόδοντο ή από  κόκκαλο, με επινικέλωση και χαρακτική. Οι εύποροι πολίτες  αγόρασαν  τα  Gasser-made όπλα, ενώ ο  λαϊκός πληθυσμός στράφηκε  στα  λιγότερο δαπανηρά  βελγικής  ή  ισπανικής σχεδίασηςαμφιβόλου ποιότητας .



Πολλά  περίστροφα του  Μαυροβουνίου πήραν το δρόμο για τη Βόρεια Αμερική στις προσωπικές αποσκευές των μεταναστών από το Μαυροβούνιο. Θεωρήθηκαν ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής τους στην παλιά χώρα έτσι βέβαια οι ιδιοκτήτες τους, τα πήραν μαζί τους στη νέα χώρα. Τα περίστροφα αυτά είναι  σπάνια. Είναι ενδιαφέροντα συλλεκτικά αντικείμενα, αλλά δεν πρέπει να τα παίρνει κανείς στο πεδίο για σκοποβολή.
 
M1870/74 Gasser Montenegrin Revolver  (1ο μοντέλο)

Τύπος: ανοικτ
oύ πλαισίου περίστροφο
Διαμέτρημα: 11.3x36Rmm
'Montenegrin'
Συνολικό μήκος στο πρότυπο μοντέλο: 325 χιλιοστά (12,6 ίντσες)
Βάρος χωρίς φυσίγγια: 1300g (45,9 ουγκιές)
Μήκος κάννης στο πρότυπο μοντέλο: 185 χιλιοστά (7,28 ίντσες) ραβδωτή
Μήκος κάννης στο  μοντέλο πυροβολικού: 135 χιλιοστά (5.3 ίντσες) ραβδωτή
Άλλα μήκη κάννης: 230, 240, 250 χιλιοστά
Χωρητικότητα: κύλινδρος 6 φυσιγγίων




Αυτό το μοντέλο είχε ένα ατσάλινο πλαίσιο, αντί για σφυρήλατο σίδερο του M1870. Αυτό είναι το «πρωτότυπο» μοντέλο του Μαυροβουνίου. Διαφέρει από το M1870/74 στο σχεδιασμό της εκτίναξης, η οποία περιστρέφεται προς τα έξω όταν χρειάζεται, αλλά  συνήθως στεγάζεται κάτω από τη κάννη ως επέκταση του άξονα του κυλίνδρου. Αυτό έκανε το όπλο πιο εύκολο να μεταφέρεται  κάτω από τη ζώνη, όπως συνηθίζεται στο Μαυροβούνιο.

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να δείτε σε ποια ταινία ο πρωταγωνιστής χρησιμοποίησε ένα τέτοιο περίστροφο http://www.imfdb.org/wiki/McCabe_and_Mrs._Miller

ΠΗΓΗ http://www.guns-gr.com
 ΧΡΗΣΤΟΥ Ζ. ΣΑΖΑΝΙΔΗ "ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου